sâmbătă, 11 octombrie 2008

Mit care ma bantuie inca din liceu.

Sa zicem ca afara ploua. Nu o ploaie violenta... nu o ploaie "mocaneasca". O ploaie medie. Sa zicem ca suntem imbracati si ca ploaia ne prinde afara. What to do? What to do? Sa fugim sau sa umblam? Instinctul ne spune sa fugim. (Stiu, problema asta am mai expus-o)
Dar sa analizam situatia... intr-o ploaie ideala, fara vant:
-daca umblam, majoritatea stropilor de ploaie ne cad pe cap si pe umar;
-daca fugim, stropii se aduna pe partea din fata a hainelor. De ce? Pentru ca alergand, "culegem" stropii din fata noastra.
Daca introducem si variabila vant lucrurile se complica:
-daca vantul bate din spate;
-daca vantul bate din fata;
-daca vantul bate din dreapta;
-daca vantul bate din stanga sau;
-daca vantul bate din toate partile, te ridica in aer, te doboara la panamt si suiera "Idiotu-le. Nu pot sa bat din toate partile deodata. Esti tampit, bai tampitu-le care esti tampit".
Asa... cred ca am acoperit toate cazurile posibile. Demonstrat matematic, stiintific si practic (chiar si de MithBusters) sa-a ajuns la concluzia ca e mai bine sa imbli prin poaie decat sa fugi. Inca o dovada ca suntem o turma de idioti. Totusi, un sfat si mai bun, pentru momentul in care bate vantul, e sa fugim cu viteza vantului. Pentru ca teoretic asa ne udam cel mai putin... depasim viteza picaturilor care vin din spate... si dupa un anumit timp (foarte scurt) nu ne mai udam niciin fata pentru ca acolo nu mai sunt picaturi.
Pentru cei incapabili... luati-va o umbrela.

9 comentarii:

Schumitza spunea...

hahahaha, super tare asta. desi am vazut ep din Mythbusters parca tu ai adus o cu totu alta dimensiune ploii.

eu de exemplu, vara la mare, daca ploua torential, prefer sa ma descalt si sa raman in cat mai putine haine(costum de baie, preferabil, don't get any ideeas) ca apoi cand se termina ploaia eu sa am haine uscate :D

Dan M spunea...

aspectul cu pastratul hainelor la adapost... pana trece ploaia nu l-am luat in considerare... e adevarat. Foarte buna observatie:D
wellcome to me humble blog:)

Schumitza spunea...

it's good to be here, ca in curand nu o sa mai stiu cata lume citesc, tre sa-mi fac un excel sau ceva, o listuta :))

Diana Elena spunea...

totusi,de ce sa fugi de ploaie?ploaia e minunata...
sunt lacrimi ale cerului,care,plange pentru ca e prea singur...iar noi,oamenii...fugim de durerea lui ca de naiba...

foarte interesant articolul...felicitari.

Dan M spunea...

schumitza... o listuta? circulara? simplu inlantiuta? dublu inlantuita? stiva? coada?:P

diana... asa incercam sa conving si eu... da lumea vrea sa fuga ca vantul:)

Tea spunea...

Da, sa va vad io ca nu fugiti, cand e o ploaie din aia mocanceasca, vreo 4 grade afara, vant, si noroi. Ce placut e sa te ude pana la chiloti...

Dan M spunea...

ploaie mocaneasca si vant... interesante variabile... vugind te uzi mai tare, daca mai e si vant si 4 grade afara... o sa-ti fie si mai frig... eu zic ca o plimbare e mai indicata...
variabila umbrela e cea mai indicata:))

Tea spunea...

In conditiile in care atunci cand iesi din casa este innorat iti iei umbrela. Daca-i soare, dar incepe ploaia cand esti deja in centru si nu mai e cale de intoarcere (ca tre sa mergi in 1000 de locuri), nu cred ca-ti vine sa te plimbi. Cred ca e instinctiv. Vrei sa rezolvi cat mai repede ca sa ajungi acasa sa stai in varful patului la caldurica. Eventual, daca-ti permite timpul, te tragi ca o pisica abandonata sub un colt de acoperis, intrare de bloc/casa, sau unde vezi ca cimentul e uscat. Sub nici o forma, n-as sta sa merg incet ca sa nu ma ude ploaia mai tare. M-as grabi cat mai tare ca sa scap de gri si urat. Heh! (e la tine in careu mingea)

Dan M spunea...

te ploua mai tare daca fugi;)... singurul avantaj al fugii e ca ai ajungi mai repede... dar ajungi mai ud... plus ca daca fugi e probabilitatea mai mare sa racesti.
Ai dreptate... instinctiv iti vine sa fugi... dar e inselator:)